In 2018 staat in Teuge het eerste commercieel 3D-betongeprinte gebouw van Europa

In 2018 staat in Teuge het eerste commercieel 3D-betongeprinte gebouw van Europa
Op 3 oktober 2018 is de omgevingsvergunning voor het eerste commercieel 3D-geprinte gebouw van Europa verstrekt. In Teuge wordt dit jaar De Vergaderfabriek geprint, een gebouw van honderd vierkante meter.
Uit onderzoek blijkt dat dit het eerste gebouw in Europa is dat op basis van een commerciële opdracht en op locatie 3D geprint wordt. Opdrachtgevers Arvid Prigge van Centre4Moods en Marjo Prigge-van der Linden van De Slaapfabriek vertellen erover. “Wij zagen dat het tijd was voor een uniek vergaderconcept waarmee we individuele gasten, groepen en teams een onvergetelijke ervaring bezorgen. De ronde vorm, het gebruik van duurzame materialen en de technologie aan de binnenkant van het gebouw konden niet worden bereikt met de traditionele bouw. Vandaar onze keuze voor 3D-printing.”

 


Van omgevingsvergunning naar bouw

Nu de omgevingsvergunning is verleend, kan er gestart worden met de bouw. Daarbij heeft CyBe de taak van hoofdaannemer op zich genomen. Deze marktintroductie van het commercieel 3D-betonprinten in Europa op locatie is straks een onderdeel van het terrein van Centre4moods en Hotel de Slaapfabriek. Arvid en Marjo willen met De Vergaderfabriek verder uiting geven aan de revolutionaire en schaalbare nieuwe manieren van vergaderen, trainen en beleven. Samen met adviesbureau Revelating hebben zij het team van bedrijven samengesteld die zij zien als de top van de Nederlandse 3D-print- en -bouwindustrie, te weten: The Form Foundation, Witteveen+Bos, CyBe, Elma Media en Lexence Advocaten. Als team zijn zij de uitdagingen van dit project aangegaan en hebben zij de innovaties gedaan om dit project mogelijk te maken. De uitdagingen zitten in zowel de constructiemethode, het ontwerp, organisatorische en juridische zaken en de risico’s die hieraan ten grondslag liggen. Projectleider Hugo Jager: “Het proces was een aaneenschakeling van proberen, analyseren en aanpassen, waarbij het doel altijd duidelijk is geweest: bewijzen dat 3D-printen technisch en economisch zinnig is.”

 

Van idee naar 3D-geprint gebouw

Het ontwerp van architect Pim van Wylick zet de wensen van Centre4Moods om in een gebouw. Centre4Moods maakt gebruikt van 360 gradenprojectie om bezoekers onder te dompelen in een zintuigelijke beleving. Hiervoor heeft de architect de ronde ruimte als uitgangspunt genomen. De voorzieningen zijn hieromheen geplaatst. Het gebouw ligt naast de entree naar vliegveld Teuge. Een vliegveld met een lange historie, dat zijn stempel drukt op de omgeving. Het gebouw markeert de hoek en opent zich langzaam naar de ingang en naar het uitzicht over de velden aan de andere kant van de weg. Deze aaneenschakeling van open en dicht, met een cirkelvormige ruimte als basis, heeft geleid tot een gebouw dat zich manifesteert als de bladen van een turbine. De bladen draaien en openen hiermee doorzichten of sluiten ze, al naar gelang de positie van de waarnemer. Het gebouw is hierdoor vanaf iedere hoek anders. Een dergelijke vorm is met traditionele bouwmethoden niet of nauwelijks te bouwen. Dat heeft geleid tot een ontwerp waarin de gekromde wanden, alle verschillend van vorm, 3D-geprint worden in beton.

De Vergaderfabriek:

Eerste commerciële 3D-geprinte gebouw van Europa, dat vóór eind 2018 wordt gerealiseerd. Meer over het realiseren van dit project: http://www.3dprintedbuilding.eu.

 

 

 

 

Afbeeldingen copyright The Form Foundation